Geschiedenis begraafplaats Esbeek

Beschrijving van de begraafplaats
De calvarieberg, met daarop een ijzeren missiekruis met twee ijzeren beelden van Maria en Johannes, dateerde uit 1895 en is bij de herindeling van de begraafplaats tussen 1935 en 1937 afgebroken. Onder de calvarieberg was een ruimte die als lijkenhuisje dienstdeed.

De toegang tot het kerkhof bestond uit twee pilasters van ongeveer twee meter hoogte, afgedekt met hardstenen stukken, waarin gegraveerd stond ĎHEDEN IK MORGEN GIJ`. Tussen de pilasters hingen twee ijzeren poorten van ongeveer twee meter hoogte.

Op 24 juni 1935 heeft het gemeentebestuur van Hilvarenbeek vergunning verleend voor uitbreiding van de begraafplaats ten noorden van de kerk. Voorwaarde was dat de begraafplaats werd afgesloten door een muur, heining, rasterwerk of heg van ten minste twee meter hoog. Dit is in 1937 gerealiseerd door het planten van een beukenhaag, nadat het huidige kerkgebouw klaar was.

In 1993 is een muur geplaatst als afscheiding van het schoolpad en het plein voor de kerk. Ook heeft een erfgrenscorrectie plaatsgevonden tussen begraafplaats en pastorietuin.