Niets laten schieten...

Carnavalsmotto 2020 Pezerikken

Marc Massaer

Beste prins Kiske, prinses Lune, pezerikken en pezerinnekes,

Met carnaval staat het dorp op zijn kop en krijg je een andere kijk op alles wat er de afgelopen maanden is gebeurd. Carnaval mag je niet laten schieten want dan mis je mooie humoristische verhalen uit het dorp.
Wat een raadsel en een mysterie blijft, is dat Maarten van de Donk, die landelijk bekend was gemaakt als de nieuwe burgemeester van Hilvarenbeek, plotseling het burgemeesterschap heeft laten schieten. Niemand weet waarom. Zou zijn vrouw er misschien iets op tegen hebben gehad? Gelukkig is er daarna snel in de persoon van Evert Weys een nieuwe burgemeester benoemd. Zijn naam heeft hij in ieder geval al mee; ik hoop dat hij ook een wijze burgemeester is, die veel goeds mag doen in de gemeente.
Als nieuwe pastoor moet ik zeggen dat wonen in Hilvarenbeek een voorrecht is. Wat een mooie omgeving om van de natuur te genieten, wat een talentvolle mensen en wat een mogelijkheden om eens lekker uit eten te gaan. Ik ben de enige pastoor die niet alleen kan zeggen dat hij naar de hemel is geweest, maar ook dat hij ervan teruggekomen is…

Over de hemel en het geloof gesproken. 
Komt een man in de hemel die op bezoek gaat bij Petrus. Eenmaal daar aangekomen ziet hij een gigantische muur vól met klokken. "Zeg Petrus, waar zijn al die klokken voor?” "Nou," zegt Petrus, "iedereen die ook maar iets te betekenen heeft of heeft gehad, heeft hier een klok hangen. Elke keer als zo'n persoon liegt, gaat diens klok een uur vooruit.' De man is helemaal verwonderd over dit ingenieuze idee en gaat de muur langs. "Kijk, hier hangt moeder Theresa; die heeft nog nooit gelogen, dus haar wijzer staat nog bovenaan. En hier iets verderop hangt Abraham Lincoln; die heeft slechts twee leugens verteld, dus die staat op twee uur", legt Petrus verder uit. "Maar, Petrus, ik kan Mark Rutte niet vinden." Petrus zucht en antwoordt: “Die hing hier wel tussen, maar tegenwoordig gebruik ik die op mijn kantoor als ventilator.”

Een ander verhaal gaat over Mark Rutte, Geert Wilders, aartsbisschop Eijk en een gelehesjesbetoger, die in het vliegtuig zitten. Plotseling vallen de motoren uit en begint het toestel vervaarlijk te dalen. Er zijn echter maar drie parachutes aan boord. "Als premier ben ik de machtigste politicus van het land", roept Rutte. Hij grijpt een parachute en springt uit het vliegtuig. "Als gedoger van de coalitie ben ik de slimste politicus van het land", roept Wilders, grijpt eveneens een parachute en verlaat het toestel.
"Neem jij die laatste parachute maar, jongen", zegt aartsbisschop Eijk tegen de gelehesjesactivist ."Jij bent jong en hebt je leven nog voor je.'"De activist antwoordt: 'Dat is niet nodig, eerwaarde. Er is voor ons allebei nog een parachute. De slimste politicus van het land is zojuist met mijn slaapzak naar buiten gesprongen."

Hoe zal de toekomst eruitzien? vragen velen zich af.
President Trump en premier Mark Rutte zijn samen op een internationale, wetenschappelijke beurs. Vol belangstelling volgen ze de presentatie van een machine die het mogelijk maakt in de toekomst te kijken. Beiden beslissen ze de machine te testen door een vraag te stellen. President Trump begint: “Hoe zal de USA er over honderd jaar uitzien?” Met een zoemend en trillend geluid treedt de machine in werking en na enkele minuten rolt er een geprint blad uit. Trump leest hardop voor: “De natie is in goede handen van een Republikeinse president, er is geen misdaad meer, er zijn geen conflicten meer. De Taliban is verslagen, Noord Korea is een democratie, de economie is gezond en draait op volle toeren.” Die machine lijkt me wel interessant, denkt Rutte, en hij wil de test ook doen. Hij stelt de vraag: “Hoe vergaat het Nederland over honderd jaar?” Zoemend begint de machine aan haar taak en even later rolt de print uit de gleuf. Wanneer Trump merkt dat Rutte naar het blad blijft staren, vraagt hij uitermate nieuwsgierig: “Come on Mark, wat staat er te lezen?” Rutte: “Heuh…, ik kan het niet lezen, het is in het Arabisch!”

Met carnaval is de samenleving verlamd en zijn er maar weinig mensen die werken.
Weten jullie trouwens wat het verschil is tussen een wielrenner, een hengelaar, een duivenmelker en een postzegelverzamelaar? Antwoord: een wielrenner trapt door, een hengelaar vangt, een duivenmelker ziet ze vliegen en een postzegelverzamelaar heeft ze niet allemaal!

Met carnaval wil ik jullie een advies geven waar veel wijsheid in steekt en waarover jullie kunnen nadenken.
Niets laten schieten, laat de kansen die je krijgt in het leven niet voorbijgaan. Laat Jezus niet zo maar voorbijgaan, dat is de kernboodschap die wij hoorden in het evangelie. Het kan wel eens stormen in ons persoonlijk leven, in de kerk en ook buiten en dan krijgen we angst. Nog maar net hebben we de stormen Ciara en Dennis achter de rug en nu staan Ellen en Francis al voor de deur. Wat te doen met al die stormen en hoe je staande houden ? In al die stormen zegt Jezus: Wees niet bevreesd, Ik ben er voor jullie. Vertrouw op Mij en alles komt goed. In het evangelie hoorden we dat Jezus de storm stilt, en daarmee geeft Hij aan dat Hij de Heer is van hemel en aarde. Als we onszelf en onze zorgen in de handen van God leggen, dan mogen we erop rekenen dat God voor ons zorgdraagt.

Beste Pezerikken en Pezerinnekes  in Christus, ik ga besluiten met een spreuk:

Geniet met volle teugen van carnaval maar maak het niet te bont.
Kijk positief en met humor naar het leven en blijf gezond.
Bij dezen nodig ik u allen uit op Aswoensdag in de kerk,
want in de kerk vind je bij God altijd vreugde en is er altijd werk.

Printversie