Je bent weer welkom!

aangeklopt

Toos Maas

Steeds opnieuw wordt Jezus door de farizeeën en schriftgeleerden verweten dat hij omgaat met verkeerde mensen; de zogenaamde zondaars mogen zelfs bij hem aan tafel zitten. Om wat inzicht te geven in waarom hij dat doet, vertelt Jezus hun de parabel van het verloren schaap in de hoop dat die farizeeën en schriftgeleerden bij zichzelf te rade gaan waarom dat ene, verloren schaap gezocht moet worden en met open armen binnengehaald.

Op de dag van vandaag hebben ook wij wel eens een parabel nodig om ons tot nadenken te zetten. Het volgende verhaal is geen parabel maar uit het leven gegrepen.

Het was in de jaren zestig. Een groot gezin, waar net als overal geluk en tegenslag elkaar afwisselden. Zoals in die tijd wel vaker gebeurde, gingen de jongens studeren en de meisjes in de huishouding werken. Moeder thuis, vader aan het werk buitenshuis en de kinderen hun grootste geluk. De jongste ging nog maar amper naar school of de oudste vloog al uit. Ook zag je in die tijd, vooral bij die grote gezinnen, dat de kinderen elkaar opvoedden, met elkaar speelden en voor elkaar zorgden.

Zo gebeurde dat ook,toen alcohol het beste maatje werd van een van de dochters. Na verloop van tijd werd datzelfde maatje haar de baas; het maakte haar ziek in hoofd en lijf. Wat  ouders, broers en zussen ook probeerden, het mocht niet helpen. De problemen stapelden zich op en zij keerde zich af van haar familie.

Ze werd een verloren schaap, dat letterlijk uit het zicht verdween, waarbij ouders en familie verdrietig, boos maar vooral machteloos moesten toekijken.

En dan… misschien wel zo’n twintig jaar later, na veel therapieën, ontwenningsklinieken maar vooral na haar eigen gevecht om beter te worden, zoekt zij  haar familie weer op.
De ouders zijn inmiddels overleden maar bij de meeste broers en zussen is zij welkom. Ze zijn blij haar gezond terug te zien, maar sommigen denken net als die farizeeën: 'Waarom feesten voor haar?' Het veel gehoorde excuus is: "Ze heeft ons te vaak pijn gedaan.” 0f :'Wie zich brandt, moet ook op de blaren zitten.”

Voor hen werd het verloren schaap ook nog eens het zwarte schaap.

Dit verhaal en de parabel uit het evangelie kunnen ons tot nadenken stemmen. Wat zou ik in zo’n situatie zeggen: “Eigen schuld dikke bult”, of: “Kom maar, je bent weer welkom.”

Amen.

Printversie