Allergisch

Tien geboden

Steven Barberien

Een paar weken geleden hoorde ik op het journaal dat in de toekomst een op de twee Vlamingen allergisch zou zijn voor één of andere stof. Als verklaring daarvoor gaf men onze levensstijl: we zijn te hygiënisch geworden. Met allerlei detergenten gaan we bacteriën zó te lijf dat ons eigen lichaam geen antistoffen meer aanmaakt…
Maar soms gebeurt het dat wij allergisch reageren op menselijk gedrag en houdingen. Niemand voelt zich prettig bij lettervreters die de wet nauwkeurig en afgemeten toepassen. Denk maar aan een buur die de gemeentelijke klachtenlijn belt, zodra er een blad van een boom over zijn schutting hangt.
Van de andere kant ergeren we ons mateloos aan wegmisbruikers die 120 km/uur rijden waar je 60 mag. De wet toepassen en naleven is balanceren op het koord van betamelijkheid. Wat kan wel of nog wel, en wat kan niet of niet meer? Waar liggen de grenzen?

Jezus houdt van de Joodse Wet en Hij onderhoudt haar ook maar Hij laat er z’n leven en bestaan niet van afhangen. Meer nog, voor Hem dienen de uiterlijke gedragingen van de mens in overeenstemming te zijn met zijn innerlijke overtuiging. Wat niet mag of kan vanuit juridisch oogpunt, moet ook van binnenuit gedragen worden.
Jezus is allergisch voor mensen die zich alleen maar bezighouden met uiterlijke schijn. Voor Hem is de innerlijke overtuiging zeker zo belangrijk. Pas op! Hiermee geeft Hij geen vrijgeleide om alle regels, wetten of voorschriften zo maar aan onze laars te lappen!
Integendeel. Zoals de wet een garantie is om de maatschappij te ordenen, waardoor elke persoon dezelfde kansen heeft, zo houdt Jezus ons voor dat de Goddelijke Wet, de Thora, de tien geboden nodig zijn om te garanderen dat de mens zich blijft bewegen binnen het kader van Gods plan.

Jezus verwijt de farizeeën niet dat ze Gods wet nauwkeurig onderhouden. Wat Hij hun wel verwijt, is dat dit gebeurt met louter uiterlijke schijn. De buiten- en binnenkant zijn niet in overeenstemming met elkaar. Zo wordt de Wet een hol vat! De reinheidsvoorschriften zijn er om ook het gemoed van de mens rein te houden. Wie eet of zaken doet met vuile handen kan ook letterlijk zijn handen vuil maken met slechte zaken, waar een luchtje aan zit. Neen, voor Jezus is het duidelijk dat de mens door God wordt opgeroepen om ‘rein’ in het leven te staan. Zijn gedachten, zijn woorden én handelingen moeten op orde zijn, zuiver en helder.

De Wet horen én doen is niet voldoende, volgens Jezus. Neen, je moet haar ook oprecht beleven! Alleen dan wordt jouw binnenste, jouw hart zo gericht op wat goed, waar, mooi en rein is, dat je daarnaar ook zal handelen en spreken…
Waar het hart van vol is…
weet u wel?

Amen.

Printversie